Blog
Hoarding

Huis ontruimen na overlijden: Wie is er verantwoordelijk?

David
Auteur

Het is een moeilijke tijd als je het huis van iemand moet leeghalen na overlijden. Je denkt aan veel dingen en komt erachter dat het niet altijd even makkelijk is om alles te regelen. Wie is er verantwoordelijk voor de woningontruiming? Hoe zit het met de kosten? En wat doe je precies als het gaat om het proces? We leggen in dit artikel alles uit wat je moet weten over woningontruiming na overlijden + praktische tips.

In welke gevallen haal je een woning leeg na overlijden?

In het geval van overlijden van een partner, zoon of dochter, is zijn of haar partner verplicht om de woning leeg te halen. Hetzelfde geldt voor kinderen die niet meer bij hun ouders woonden. Ook als er sprake is van huwelijkse staat moet de ex-partner de woning leegmaken. In alle andere gevallen kunnen ook erfgenamen worden opgeroepen om deze taak uit te voeren. Natuurlijk hebben ze ook recht op weigering als dat mogelijk is; ze hebben immers niet altijd een goede band met hun familieleden achtergebleven na overlijden en soms is er sprake van echtgenotendwang of ontkenning van het liefdesverdriet door degene die overleeft, bijvoorbeeld in gevallen wanneer er kinderen aanwezig zijn van een voorgaand huwelijk.

Wie is er verantwoordelijk voor het leegruimen?

 • Overlijden van de eigenaar: Deze situatie komt het meest voor. In dat geval is de nabestaande verplicht om het huis leeg te ruimen en opnieuw te verhuren, of anders in te schrijven bij de bank (meestal als hoofdhuurder).
 • Overlijden van de huurder: Dat kan er toe leiden dat jij, als legataris van je overleden partner, gedwongen wordt om een woning te bewonen die je niet wilt. Reken dus goed uit wat je wilt doen als overlijdensrisico!
 • Overlijden van een familielid: Als de overledene geld achterlaat, moet dat geld verdelingskosten betalen die normaliter naar de bank zouden gaan (bv. hypotheek)?

Tips voor zelf het huis ontruimen na overlijden

Als je een huis ontruimt na overlijden is het belangrijk om je emoties te beheersen. Hierbij helpen onderstaande tips:

 • Rijp je huis voor de ontruiming door alles op te ruimen dat binnen is. Zo voorkom je dat er spullen weg geraken en leidt dit ertoe dat de overledene en de nabestaanden minder last hebben van verdriet.
 • Verwijder persoonlijke spullen en herinneringen iedere keer als je iets in het huis aanpakt. Let hierbij ook op foto’s die in albums of mandjes zitten of kleinere voorwerpen zoals knuffels en speelgoed van kinderen. Probeer te voelen waar staat wat belangrijk voor jou, zo kun je gezamenlijk makkelijk afspraken maken over wat er moet blijven hangen, wat naar andere verblijfplaats mag (zoals een school) en waar alles mee naartoe gaat om eventueel later teruggehaald te worden door familie of kennissen die interesse tonnen in zeldzamere items van hun overledene(n).

Woningontruiming na overlijden: waarop letten?

Wanneer iemand overlijdt, is het belangrijk om zijn of haar persoonlijke bezittingen te verwijderen. Hiervoor kun je een huisontruiming inschakelen. Maar wat als er geen opvolger is die de boel kan overnemen of als er grote vraagtekens staan bij de opvolging en deze onduidelijk is? Het gaat hierbij niet alleen om het ontruimen van een woning, maar ook een bedrijfspand of kantoorgebouw. Als er binnen een paar dagen een besluit over de toekomst moet worden genomen, dan kan dat moeilijk zijn en veel tijd kosten. De sleutel ligt in goed communiceren met elkaar, zodat je snel weet wie er verantwoordelijkheden heeft en waaraan je moet denken voor jouw huisontruiming na overlijden.

Wanneer een ontruimingsbedrijf inschakelen?

Er zijn een aantal verschillende situaties waarbij het wijs kan zijn om de hulp van een expert in te schakelen:

 • Wanneer het huis te groot is om zelf te kunnen ontruimen.
 • Wanneer je geen tijd hebt om de ontruiming zelf uit te voeren.
 • Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en geen idee hebt waarmee je moet beginnen. Er zijn zoveel verschillende dingen die op het moment na overlijden je aandacht vereisen.
 • Wanneer je fysiek niet in staat bent om de ontruiming zelf uit te voeren door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of als je al erg oud bent waardoor een zware ontruiming niet te doen is.

En ook, wanneer je het niet ziet zitten om met de emotionele aspecten die komen kijken bij het uitzoeken en ontruimen van de bezittingen van een dierbare om te gaan — wat geheel begrijpelijk is — overweeg het dan om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Kosten huis laten ontruimen na overlijden

De kosten van een huis laten ontruimen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten of je wilt dat de woning wordt leeg gemaakt en of er afval geschikt gemaakt wordt voor de verbranding. Daarnaast beïnvloeden extra kosten zoals de tijd die nodig is voor een spoedontruiming of het transport van het afval naar een recyclingbedrijf ook de totale kostprijs. Kortom: voordat je begint met verwijderen, moet je goed nadenken over wat je wel en niet wilt laten doorgaan in jouw huis!

Voor starters zijn er twee mogelijkheden om hun woning leeg te maken: reguliere ontruimingen en spoedontruimingen. Deze verschillende opties geven elk hun eigen voordelige aspect, maar ze zijn allebei erg effectief! Reguliere ontruimingen gebeuren op basis van tijd en worden dus ingezet als jouw vertrek uit het pand in jouw planning past – zo’n 3 tot 6 maanden vooruit werkend kan perfect! Spoeddiensten leveren overigens meer flexibiliteit op.

Huis leeghalen na overlijden: het proces

Het proces van het leeghalen van een huis nadat iemand is overleden, is voor ieder huishouden anders, en ook voor het feit of het simpelweg meubels of persoonlijke bezittingen bevat. We zullen je in beide gevallen door de stappen leiden.

Laten we het eerst hebben over wat er gebeurt als er geen persoonlijke bezittingen in een huis zijn. In dit geval kunnen de familieleden van de overledene gewoon hun huis binnenlopen en dingen eruit halen zonder zich zorgen te hoeven maken over wie wat bezit. Ze kunnen beslissen of ze alles willen verkopen zoals het is of items doneren die nog nieuw en bruikbaar zijn (wat betekent dat ze niet hoeven te worden schoongemaakt). Als er nog iets over is nadat alles is verkocht of geschonken, wordt het allemaal als overtollig beschouwd, wat inhoudt dat de eigenaar van het huis het voor zichzelf mag houden of het naar eigen goeddunken kan doorverkopen.

Als er items met een emotionele waarde aan verbonden zijn (zoals foto's), dan wordt dit verzorgd door degene die uw uitvaart heeft geregeld; als die items echter niet zijn opgenomen in het testament (wat we later zullen bespreken), dan heeft iemand toegang nodig gehad tijdens het opruimen van het huis nadat de dood heeft plaatsgevonden, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat er niets over het hoofd wordt gezien bij het inpakken van alle bezittingen in dozen voordat de verhuisdag aanbreekt..

Spoedontruiming na overlijden

In deze situatie is het belangrijk om snel te handelen. Daarom is het verstandig om huisontruiming spoed uit te besteden aan een bedrijf dat er gespecialiseerd in is om zo snel mogelijk uw woning leeg en schoon te kunnen maken. Voordat ze beginnen met de opdracht vragen ze altijd naar de overledene en wat er precies moet gebeuren. Dit kan zijn dat alleen de postbode het huis mag betreden of dat zelfs niemand binnen mag komen totdat iedereen die werkzaamheden opknapte buitenshuis voltooid zijn. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar eventuele andere dingen die moeten gebeuren tijdens een ontruiming van een woning, zoals spullen opslaan en afvoeren vanaf het huis.[1]

Spoedontruiming na overlijden: Wie is er verantwoordelijk?

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De kosten van de woning ontruiming na overlijden zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • De grootte van het huis. Een klein huis met één verdieping zal uiteraard goedkoper zijn dan een groot herenhuis met meerdere verdiepingen, wat meer tijd nodig heeft om alles te verwijderen en meer werknemers om het te doen.
 • Hoeveel kamers zijn er in uw huis. Als u een extra grote woonkamer heeft of een andere kamer die veel ruimte in uw huis in beslag neemt, heeft dit invloed op hoeveel het voor ons kost om al die items uit die specifieke ruimte op te ruimen en ze veilig naar buiten zonder schade aan of schade aan iets anders in het huis (zoals muren).
 • Hoeveel voorwerpen moeten er uit elke kamer worden opgeruimd - en hoe zwaar zijn deze? Als er veel zware stukken zijn, zoals tafels en bedden die moeten worden verwijderd, kan dit ook de kosten verhogen, omdat we gespecialiseerde machines nodig hebben, zoals liften (voor het optillen van zware voorwerpen) of kranen (die voorwerpen verplaatsen door middel van katrollen). Houd er ook rekening mee dat waardevolle spullen mogelijk speciale behandelingsprocedures vereisen, zodat we ze tijdens het transport kunnen beschermen; als je niet zeker weet of dit van toepassing is, vraag het ons dan van tevoren zodat we advies kunnen geven dat specifiek is afgestemd op het beschermen van deze items tijdens verhuiswerkzaamheden bij uw eigendom.

Over de auteur

Na de afgelopen 20 jaar als internationaal storing/ service monteur bezig te zijn geweest. Ben ik op mijn pad de mogelijkheid tegen gekomen om met mijn compagnon een nieuwe weg in te slaan. Aangezien ik in de afgelopen jaren in de vrienden en kennissenkring regelmatig heb mogen fungeren als neutrale sparringpartner, was voor mij de keuze duidelijk.Het werken met mensen moest voor mij ook een sociaal aspect krijgen. Ik hoop door het bundelen van onze krachten dat we ervoor kunnen zorgen dat we onze klanten kunnen ontlasten en ondersteunen in hun trauma en extreme situatie.Wij geven nabestaanden letterlijk de ruimte om de extreme situatie te verwerken, de emotie kunnen wij niet behandelen, maar de ruimte zo op te leveren alsof het nooit gebeurd is, nemen wij u graag uit handen. Wij staan voor u klaar!

Verzoek indienen

Vragen over een onderwerp? Plaats ook een verzoek.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Houd de website in de gaten voor updates. Of meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.
KvK: 83283714
BTW-nummer: NL862810954B01
E-mailadres: info@dreo.nl
Telefoonnummer: 085 401 16 78
Ontwikkeling door SallandSEO
Copyright 2023 DREO.nl