Blog
Biohazard

Reiniging na overlijden door maagbloeding

Michel
Auteur

Lieve mensen, heeft u het gevoel dat een familielid, geliefde, vriend(in) of kennis iets is gebeurd, waarbij het ernstigste denkt. Bel aub de politie en laat hun binnen gaan kijken. Loop nooit zelf naar binnen. Al is het met de beste bedoelingen. Wat u misschien aantreft kan veel invloed hebben. Wij noemen het “ een traumatische gebeurtenis”


Op een donderdag gaat onze werktelefoon. Aan de lijn een man die ons eigenlijk direct vertelde dat zijn zwager overleden was in zijn woning aan een maagbloeding en dat er behoorlijk wat bloed door de woning lag. Hij zou graag hulp hebben om het schoon te maken, zodat de hij en de rest van de familie in rust zonder al het bloed, de papieren konden uitzoeken die ze nodig hebben voor de begrafenis.


Wij vertelden aan de zwager dat wij de woning compleet konden reinigen, desinfecteren en zorgen dat het huis weer compleet weer werd zoals het was, zodat hij en de rest van de familie de woning weer in konden zonder het beeld te moeten zien wat de zwager gezien had.


Ja u leest het goed, helaas heeft de man de locatie gezien waar zijn zwager was overleden. Nu heeft gelukkig de politie de woning betreden nadat de familie hun hadden gebeld, omdat ze zich ernstige zorgen maakten daar er al 2 dagen geen contact was geweest.


Het gebeurt natuurlijk vaker dat we familie, vrienden, kennissen of buren 1 a 2 dagen niet spreken of zien. Moeten we ons dan allemaal direct zorgen maken, nee natuurlijk niet. Maar als je weet dat iemand ernstig ziek is en alleen woont, is het een kleine moeite om een beetje op elkaar te letten.
Maar... ja in dit geval was de overledene, ernstig ziek. De familie wist dit en had daarom ook echt veel contact en was er bij geen gehoor de juiste beslissing genomen. In plaats van zelf naar binnen te gaan en de overledene zelf gevonden te hebben, heeft de politie dit gedaan.


Na het verhaal rustig aangehoord te hebben is er een afspraak gemaakt om de woning de volgende dag te reinigen.
Nu hebben wij dit al vaker gezien waarbij iemand overlijdt aan een maagbloeding, maar niet dat iemand met een maagbloeding door het hele huis loopt. De man is waarschijnlijk tijdens zijn rust op bed, onwel geworden en vanuit daar naar de badkamer gelopen. Vanuit hier is de man naar beneden gegaan, waar de man een paar keer gevallen is, waarbij de man uiteindelijk op de bank helaas is overleden.


De woonkamer lag vol met opgedroogde bloedplassen en ontlasting. In het tapijt op de trap waren meerdere bloedvlekken. De badkamer, met name de wc zat vol bloed en opgedroogd bloed op zijn matras in de slaapkamer.

De woning van de overledene was echt stijlvol en netjes. Je kon zien dat de overledene een levensgenieter was en dat, gelet op alle medicatie die we vonden, ook ernstig ziek was. Dit bevestigde de zwager van de overledene ons ook. Dat ondanks de ziekte, de overledene elke morgen weer fris en fruitig klaar stond om met zijn werk bezig te gaan, hoe beroerd hij zich ook voelde.


De zwager is nadat we zijn binnengelaten in de woning naar huis gegaan en zijn wij begonnen aan onze klus. Na enkele uren schrobben poetsen en boenen, het verwijderen van alle bloedvlekken, het inpakken van al het “biohazard” materiaal, zoals de bank waar de overledene op was overleden en de toplaag van de matras. Het nacontroleren van elkaars werkzaamheden, zodat we overtuigd zijn dat we alles hebben gehad en niks hebben gemist. Hebben wij de woning compleet gedesinfecteerd. Nadat we klaar compleet waren, waarbij de bekende “lijkenlucht” aangepakt was, rook de woning weer fris. Als extra hebben wij de woonkamer terug ingericht, alsof er niks gebeurd was.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is er veel gebeurd. Toch zijn wij van mening dat het voor het verwerken van verdriet van een overledene het goed is om alles in een zo normaal mogelijke situatie te kunnen doen. `Hoe fijn is het dan dat alles in de woning zo normaal mogelijk staat, alsof het al jaren staat. Zonder in principe te beseffen dat bijvoorbeeld een bank weg is en de familie, vrienden en kennissen hun afscheid kunnen nemen.

Over de auteur

Na 21 jaar voor de Nederlandse overheid te hebben gewerkt ben ik per toeval in dit werk gerold. Ik had al vele extreme situaties meegemaakt en het ging mij altijd aan mijn hart, dat de nabestaande achtergelaten werden met een niet alledaagse situaties, in plaats van de ruimte om te kunnen verwerken.Stelt u zich eens voor … Het opruimen en schoonmaken van een locatie waar net een familielid of bekende is overleden door suïcide of moord, het schoonmaken van een woning waar een persoon al enkele weken dood in heeft gelegen, het leeghalen van een pand wat verhuurd werd waar vervolgens een hennepkwekerij in werd aangetroffen, het opruimen van een drugswoning of van iemand die lijdt aan verzamelwoede (“Hoarders”) … Dit doe je niet zomaar even. Sterker nog; dit moet je niet willen doen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het echt confronterend en traumatisch is, en precies dit wil ik nabestaanden uit handen nemen, hen ontlasten en ondersteunen in hun trauma.

Verzoek indienen

Vragen over een onderwerp? Plaats ook een verzoek.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Houd de website in de gaten voor updates. Of meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.
KvK: 83283714
BTW-nummer: NL862810954B01
E-mailadres: info@dreo.nl
Telefoonnummer: 085 401 16 78
Ontwikkeling door SallandSEO
Copyright 2023 DREO.nl